torsdag 18. oktober 2012

Loving Your ShoesHar du et par i skapet som du bare eeelsker? Noen som gjør at du nesten gleder deg til sommeren er over slik at dere kan få et gjensyn eller som gjør deg vemodig i mars når gradestokken viser plussgrader og de må legges vekk? Du har gjort gode skokjøp med andre ord!

Men så er det de skoene som du synes er fryktelig fine å se på men det passer aldri med antrekket og kommer ikke lenger enn til dørstokken eller gir deg gnagsår så vonde at føttene får rykninger bare ved synet av dem. De siste har jeg en del av!

Jeg jobber hardt med meg selv for å unngå slike skoblemmer. De er kanskje fine å se på, men det er begrenset hvor mye glede man får av et par fine sko nederst i et garderobeskap.

Mine år med erfaring fra skokjøp har skapt noen gylne regler som jeg forsøker å holde:

1) Komfort.
Alfa omega. Hvis skoene føles vonde når du prøver dem i butikken er du ille ute - sett de tilbake i butikkhyllen sporenstraks!

2) Anvendelighet.
Klassikeren er sort. Det vil alltid funke. Eventuelt brunt skinn om du foretrekker varmere toner. Etter det kommer beige, grått og andre farger fra naturen. Pink hot? Think not!

3) Materiale.
Prislappen viser stor forskjell, men føttene dine vil takke deg om du velger å spytte inn noen ekstra kroner for gode materialer. Sko i skinn føles mykere og puster bedre enn syntetisk.

4) Såler.
Her er det lett å gå på en smell. Tynne såler er ofte elegante, men vi bor ikke i London - fortauene er ikke bare året rundt. Ingenting føles så ubehagelig som kalde, våte tær eller enda verre et brukket haleben fordi man skled på et vått løvblad med glatte såler.

5) Vedlikehold.
Glatt skinn og syntetiske materialer er ofte lette å vedlikeholde. Hvite tøysko eller hvite satinsko (hallo grå brudesko!) kan dessverre bli et engangstilfelle. Kjedelig å bli uvenner med folk fordi de tilfeldigvis tråkket deg på tærne (bokstavelig talt!) og ødela dine nye favorittsko.

6) Ta aldri siste paret.
Da kan du ende opp to helt forskjellige sko. Prøv i allefall begge skoene før du kjøper!

7) Forhør deg med resten av garderoben.
Er de mottagelige for skoene du vurderer? Hvis du har de perfekte plaggene som bare ligger å venter på å bli tatt i bruk om de får rett skomatch, så go for it! Hvis du nå ender med å måtte kjøpe en helt ny garderobe, eller enda verre - klesstil - bør du revurdere om du egentlig bør kjøpe Converse fordi det er "the shoe" om dagen.

8) Klassisk eller trendy?
Sko varer stort sett mer enn en sesong. Jeg har sko jeg har hatt i mange år som fortsatt er like aktuelle, fordi det er klassiske modeller. Ja trendy er gøy og morsomt, men neste år vil du virkelig føle at Buffalo plattformsko hadde vært et bedre valg (ok Buffalo er faktisk kult igjen, men det tok femten år så om du synes sko er de nye lagringsvinene, greit!)

9) Location is everything.
Hvor skal de benyttes? Det er mange lekre kilehælsandaler i butikkene om sommeren, men varme dager å bruke de på? Ikke fullt så mange. Har du planer om utenlandsferie er det vel og bra, men om hver sko veier nesten en halv kg er de virkelig verdt å ta med seg på bekostning av mye annet?

10) The Look.
Ja man bør jo like det man ser! Hvis du ikke finner det du leter etter, kom deg videre! Det er nok av lekre sko og livet er for kort til å kaste det bort på middelmådige sko. Ellers kunne vi vel bare gått i Crocs hele gjengen?

Gud jeg er blitt snusfornuftig på mine eldre dager...
Det var i allefall mine gyldne regler oppsummert, hva er dine?
Har du noen tips for å finne det perfekte skoparet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar