onsdag 12. januar 2011

Vaniljeekstrakt vs vaniljeessens

Nå er det lenge siden jeg har skrevet om baking, så tenkte det var på tide med å skrive et innlegg som tilhører cupcakeverden igjen. Dagens "tema" er gjengangeringrediensen vaniljeekstrakt.

 

De fleste tyr til vaniljesukker eller vaniljeessens når oppskriften kaller for vanilje ekstrakt. For meg er det en så stor forskjell at jeg nesten ikke klarer sette ord på det.
Vaniljeessens er ikke en gang vanilje. Den inneholder syntetisk vanillin. Det fremstilles av tre, fra furubark!  Vaniljeekstrakt er basert på ekte vaniljestenger og består som regel kun av frøene fra disse og alkohol.

Vaniljeessens gir en ekstremt søt, nesten kvalmende men vaniljeaktig duft og smak. Vaniljeekstrakt gir et fyldig, aromatisk og dypt vaniljepreg på kaker og desserter.


Men problemet er bare, hvor får man tak i vaniljeekstrakt?

Det er dessverre svært vanskelig å oppdrive i Norge. Jeg hamstrer på ferier i utlandet. Prisen er ca 50 kr per flaske, men det varer en hel evighet. Husk å ta turen innom supermarkedet når du er i utlandet neste gang! Du kommer ikke til å angre! NB. i utlandet skiller de ofte gjerne mellom "vanilla extract" (som tilsvarer vaniljeessens for oss) og "pure vanilla extract" (som er den ekte basert på vaniljestenger og alkohol). Det er sistnevnte du vil ha!
Happy baking!

5 kommentarer:

 1. Takk for tipset. Det har jeg faktisk egentlig aldri tenkt over!

  SvarSlett
 2. Takk for oppklaringen. Googlet vaniljeessens vaniljeekstrakt da jeg var på butikken i går og kom hit til bloggen din. Meny hadde vaniljeekstrakt (den står ved vaniljestengene, ikke essensene) så da blir det baking like vel :)

  SvarSlett
 3. Veldig greit å få litt mer peiling på forskjellene- takk for det=) Jeg har en muffinsbok der det blir brukt vaniljeessens stort sett overalt- tenker at jeg gjerne vil erstatte det med vaniljeekstrakt- men hvilket forhold? Feks 1 ts essens er 2 ts ekstrakt, eller like forhold? Samme mengde? På forhånd takk=) Og; Jeg fant vaniljeekstrakt på Helgøes matsenter! Jippi;)

  SvarSlett
 4. Jeg tror du fint kan erstatte en ts vaniljeessens med ekstrakt :)
  Vaniljeessens har en veldig søtlig, kunstig ettersmak mens ekstrakten er fyldigere og har en mer aromatisk smak, men til tross for denne forskjellen tror jeg det vil gå fint å bytte ut de to med hverandre i forhold til mengdene!

  SvarSlett