onsdag 27. juli 2011

Carmel Reiseguide

Carmel-by-the-sea, eller bare Carmel som folk flest kaller det, ligger rett sør for Monterey og ca 2 1/2 time fra San Francisco.
Carmel town

Den lille idylliske byen ligger ved havet og er en populær destinasjon for amerikanere og utenlandske turister. Om man ikke legger inne en overnatting eller to, bør man i alle fall stoppe og sette av et par timer til å utforske denne unike perlen av en by.

Carmel er en morsom og eksentrisk liten by hvor ingenting er helt normalt.
Byen er blant annet for å være ekstremt dyrevennlig. Hunder og katter får gjerne bli med inn i butikker og bo på hoteller. De får til og med bli med på restauranter og servert mat fra egne menyer. På stranden får hunder løpe fritt, så lenge de er under dressur. Politiet i byen har også svært lav terskel for å bryte seg inn i biler om de ser dyr forlatt uten tilstrekkelig med lufting og vann.

Carmel elsker kjæledyr

Carmel er også kjent for sine hus og bygninger i spesiell arkitektur. Det er særlig spesielt med de rustikke hytteaktige småhusene i sentrum av byen. Dette er også en av få amerikanske byer hvor man støtt og stadig møter på rundkjøringer, et ukjent fenomen for amerikanere flest! I tillegg karakteriseres byen av sine mange kunstgallerier og små spesialforretninger.
Byen er omringet av vakre strender og har et av USAs mest prestisjefylte nabolag hvor blant annet Bing Crosby og Clint Eastwood har vært to av de mest celebre beboerne, og sistnevnte driver egen restaurant i byen.
Karakteristisk arkitektur i Carmel

Det er også en egen lov som gjelder for byen som forbyr høye hæler! Det er heller ikke lov å selge eller spise iskrem på gaten. En annen morsom ting ved Carmel er at ingen av husene har gatenummer.

Forbud mot høye hæler

Det er få hoteller, men desto flere originale og hjemmekoselige Bed & Breakfast. Dette er ikke stedet for minimalister da interiøret ofte er gammeldags og umoderne, og det florerer av blomsterpotter, smånips og lysslynger. Klima  i Carmel kan til tider være kjølig pga. beliggenheten mot havet, det er derfor her, som i Monterey, stor fokus på kosefaktor. Peis, vin og ost er en slager, og det er ofte standard med "wine and cheese" på hotellet i lobbyen med de andre gjestene.
Hvis du trenger overnatting er det mange alternativer men her er de mest lovprisede hotellene og bed&breakfast i byen. Ikke forvent tipptopp moderne hoteller og trendy interiør, her er det hjemmekoselig som gjelder!

Hoteller

* Tickle Pink Inn har høy kosefaktor med sine hjemmekoselige rom med peis. Interiøret og dekoren er ikke hypermoderne, men veldig typisk romantisk på den amerikanske måten. Utsikt over havet og lyden av bølgesus gjør opplevelsen komplett.

Tickle Pink Inn
* Cypress Inn ligger midt i sentrum av Carmel og er et hyggelig og sjarmerende alternativ. Ekstremt kjæledyrvennlig, så de med allergier bør holde seg unna.

Cypress Inn

Hvis du  ønsker å bo på Bed & Breakfast:

Lamp Lighter Inn & Sunset House Suites
* Lamp Lighter Inn & Sunset House Suites et populært alternativ. Sjarmerende små hus. Amerikanere er sosiale vesen, så ost og vin foran peisen i fellesskap er ikke uvanlig!

* Vagabond's House Inn er supertrivelig. Ikke noe for minimalisten, men ingenting i Carmel er det.
Koselige lysslynger pynter opp trær og bygninger om kvelden.
Vagabond's House Inn

Restauranter

Dametra Cafe er en av de mest populære spisestedene i byen. Denne fargerike, hjemmekoselige greske restauranten serverer mat fra Middelhavet. En varm atmosfære hvor sjefen selv gjerne tar i mot og hilser gjestene, man kan forvente sang og dans fra de ansatte under middagen.
Dametra Café


For en annerledes opplevelse kan Mission Ranch Restaurant anbefales. Restauranten og stedet er eid av Clint Eastwood og her spiser man på en amerikansk gård, ranch, i vakre omgivelser.
Mission Ranch Restaurant

Patisserie Boissiere serverer de nydeligste kaker og fristelser. De serverer også brunsj, lunsj, piknikkurver og middag.
Patiserrie Boissiere

Carmel Belle serverer supper, sandwicher, salater og frokoster og satser på å bruke mest mulige lokale og organiske varer i sin matlaging.

Mundaka serverer spansk tapas i eksotiske omgivelser.
Akaoni er en liten restaurant som serverer sushi og som har klatret opp til å bli en favoritt i byen.

Andre's Bouchee Restaurant and Wine Bar er som en fransk bistro midt i Carmel.

På vår tur innom Carmel nøt vi bare nylagde paninis fra kaféen Carmel Coffee & Cocoa Bar.


Ting å gjøre:
Point Lobos

* Point Lobos State Reserve - Et naturreservat som er et yndet mål for gåturer, piknik og hvor kunstnere søker inspirasjon for motiver.
* Carmel Beach - Den vakre stranden er et eldorado for store og små! Finkornet, silkemyk sand og flott natur omringer denne stranden som ligger et par kvartaler fra sentrum av byen.
* Carmel by - Det er der du finner den største konsentrasjonen av butikker, gallerier og spisesteder.
* Chateau Julien - Et fransk vinslott
* Borromeo Del Rio Carmelo - En av de vakreste spanske kirkebyggene i California.

Borromeo Del Rio Carmelo

Shopping

Carmel har et lite bysentrum, hvor mesteparten av restauranter, gallerier og butikker ligger i hovedgaten. I nærheten finner du også Carmel Plaza - en utendørs shoppingcenter med bl.a. kjedebutikker tilpasset Carmels befolkning og demografi, eks. Louis Vuitton, Tiffany, Anthropologie, J.Crew (som her i Carmel heter J.Crew-by-the-sea!), Bottega Veneta og Sur La Table.

Carmel Plaza

Barnyard Shopping Village er et annet utendørs shoppingområde hvor man kan traske fra butikk til butikk i et hyggelig område med vakre hager!

Pakketips:
* Flate sko - som sagt med forbud mot høye hæler er det greit å holde seg på riktig side av loven for her eksisterer virkelig the fashion police!
* Gode, men stilige klær - Carmel ligger ved kysten og den friske sjøluften er deilig, men kan også føre til kjølige kvelder og det er også dager hvor solen ikke titter frem, så la de florlette plaggene ligge. Klientellet i Carmel er litt mer pyntet og snobbete enn lenger nord. Det kan man se på butikkene som har plassert seg i den lille byen; Louis Vuitton og Bottega Veneta. Så hettegenseren kan godt bli hjemme!


Det var mine tips til idylliske Carmel! God tur til alle som er så heldige å skulle legge ferien til California (me so jealous!)

1 kommentar:

  1. for en utrolig bra reiseguide du har laget her!! fikk jo rett og slett kjempe lyst å reise hit!

    klem tessi

    SvarSlett