søndag 19. juni 2011

San Francisco: Guide til attraksjoner og severdigheter

Del 2 av min San Francisco-guide tar for seg de typiske turistattraksjoner og noen ekstra:


* Alcatraz - Man kan ikke besøke San Francisco og ikke besøke Alcatraz. Den beryktede øya og fengselet er kjent pga. sine svært kjente kriminelle verstinger og fordi å rømme fra øya viste seg å være nærmest umulig. I dag er fengselet avviklet, men ferger tar deg ut til øya og du har mulighet til å utforske stedet. Det er mulig å vandre på egen hånd, ta en gratis guidet omvisning med en av de entusiatiske og ekstremt flinke guidene, eller en audiotour hvor du går rundt med en liten kassettspiller og hører på historiene, mens du beveger deg rundt på området. Det er spennende historie som fengsler små og store. Guidene setter opp ulike omvisninger med forskjellige tema, eks. de fokuserer på én spesiell fange og hans opphold på øyen, eller tar for seg Hollywoods filmer om Alcatraz. Anbefales! Mitt tips: Billetter bør kjøpes flere uker i forveien!

* Cable Car - "Alle" vil reise med San Franciscos mest kjente transportsystem, trikkene. Det er to linjer som tar deg på kryss og tvers av byen, Powell og Mason. Køene kan til tider bli svært lange, spesielt om du skal på stoppestedet ved Fisherman's Wharf. Men å ta en tur med cable car gjør at man får sett mye av byen og er du "heldig" får du kanskje stå og henge i stolpene for den ultimate San Francisco-følelsen! Mitt tips: Møt opp tidlig om morgenen (trikkene begynner å gå rundt 07:00 om morgenen) for å komme med uten de store kø-tilstandene.

* Lombard street - Den ekstremt svingete veien man kanskje husker fra filmer eller bilder. Et snodig, men vakkert syn! Gaten ble bygget slik av praktiske grunner, da bakken rett og slett er for bratt til at man kan kjøre rett ned. Mitt tips: La bilen stå og utforsk denne krokete veien uten kjøretøy. De fleste med bil ønsker selvsagt å kjøre ned den ekstreme gaten, men pga. stor pågang har man ikke da lov til å stoppe bilen etterpå.* Fisherman's Wharf & Pier 39 - Et av de mest kommersielle turiststedene i byen er Fisherman's Wharf. Her ligger det butikker, kaféer og restauranter i rekke og rad langs brygga. De fleste lokale og drevne turister styrer unna dette turistmekka. Den største hovedattraksjonen her er kanskje sjøløvene som ligger nærmest i dynger på brygga på Pier 39. Du hører dem på lang vei og for alle oss som ikke er vant til slike eksotiske skapninger er det stor stas. Pier 39 er et hyggelig område med butikker og restauranter, dog det lukter turistfelle lang vei! Mitt tips: Ikke gå i turistfellene, er du sulten så gå et annet sted da spisestedene her  ikke er kjent for å være spesielt bra!


* Chinatown - Chinatown i San Francisco er spesielt godt kjent fordi det er den største Chinatown utenfor Asia og den eldste Chinatown i Nord-Amerika. Det er som å komme inn i en annen verdensdel, midt i San Francisco. Med mindre du har en ekstrem forkjærlighet for juggel og kinesisk gatemat kan det være litt masete. Mitt tips: Om du er på utkikk etter noe spesielt, ta med et kart - området er svært uoversiktelig og kaotisk!

* Golden Gate Bridge - Selve symbolet på San Francisco. Man føler ikke at man virkelig er der før man har sett den på ordentlig! Ofte vil tåke og skyer omkranse den vakre kreasjonen, men det viktigste er å få et glimt av den. Man kan gå, sykle eller kjøre over! Mitt tips: Om du skal se broen fra turistbuss med åpent tak - hold på hatten og kle godt på deg! Det blåser helt enormt ute på broen!

* Coit Tower - På en høyde midt i byen troner det hvite, slanke Coit Tower. Betaler du noen slanter kommer du helt opp i tårnet, men det er storslagen utsikt også utenfor, bare du orker å ta deg opp de bratte bakkene. Mitt tips: Den koseligste veien å ta seg dit er ved å gå opp trappene i Telegraph Hill. Da passerer man søte små boliger , vakre hager og små papegøyer før du er på toppen.

* The Painted Ladies - The Painted Ladies er et uttrykk  på viktorianske hus og bygninger malt i tre eller flere farger. Hvis du har sett på "Full House" husker du kanskje akkurat denne rekken med idylliske små husene i pastellfarger i bakgrunnen der familien Tanner leker på plenen.


Dette er tingene vi rakk sist, så her kan jeg svare på spørsmål om man trenger mer detaljer eller informasjon.

Her kommer stedene jeg gjerne skulle ha rukket, og som jeg definitivt tar meg tid til neste gang jeg avlegger San Francisco et besøk.

* Exploratorium - Et veldig populært museum hvor du kan lære om verdensrommet, astronomi, verdenskulturer, geologi og natur, kroppen og dyrelivet. Litt som teknisk museum, men mest sannsynelig noen hakk mer storslagent. Amerikanere kan museum! Skal man dømme ut fra omtalene er dette et sted som er morsomt for barn og like gøy for voksne!  http://www.exploratorium.edu/

* Ferry Building - Med ett mål og en mening: spis av hjertens lyst! Inne i den gamle ferjebygningen finnes en rekke matboder og spesialforretninger. Det holdes også Farmer' Market to ganger i uken. Fristelsene står i kø og det er nettopp her man virkelig kan fråtse i delikatesser.

* Golden Gate Park - En park med større areal enn Central Park. Chinese Tea Garden er en spesielt populær del av parken, og det er også en stor og fin lekeplass for barna.


* Haight Ashbury - Hippie hippie yay yay! I denne bohemske bydelen kan man utforske restene av hippiedistriktet, Haights. Det er fortsatt noen spesielle kaféer, barer og butikker igjen, selv om det mest autentiske kanskje er blitt borte.

* Ghirardelli Square - San Franciscos kvalitetssjokolade, Ghirardelli, hadde sin fabrikk der Ghirardelli Square nå ligger. Med et eget utsalg og kiosk kan man nå kjøpe gigantiske desserter med is, sjokolade og kake. I tillegg finner du en rekke restauranter, kaféer og butikker på dette koselige området med mursteinsbygninger.

* 49 mile Scenic Drive -  En tur på 49 miles hvor du får med deg de fleste turistattraksjonen og severdighetene i San Francisco. Ruten er skiltet med spesielle måkeskilt, og følger du hele turen får du bl.a. se Golden Gate Bridge, Alcatraz og Lombard Street.
* Cliff House - En restaurant som er del av Golden Gate Recreational Area. Selve bygningen har vært gjennom flere transformeringer og overlevd flere jordskjelv. Det henger på kanten av en klippe med utsikt over havet og restene av de gamle kommunale badebassengene.
* The Pirate Supply Store - Et ekstremt inspirerende, kreativt og interaktiv sted og butikk, hvor du kan plukke med deg produkter som Captain Blackbeard's Beard Dye og Scurvy BeGone kapsler.

* Det eklektiske området "The Mission" som blant annet er kjent for å ha det mest solrike og varmeste mikroklima i San Francisco, burritos og sine kunstnere. Her kan man blant annet spise organisk hjemmelaget iskrem hos Bi-Rite, spise mexikansk mat hos Taqueria Cancun, se på folket i Dolores Park og ha middag hos Bar Tartine


* Muir Woods - Om du har tilgang på bil og litt tid til overs, ligger nasjonalparken Muir Woods 19 km fra San Francisco. Parken er en skog full av store, gamle sequoiatrær og stier.

1 kommentar: